U zemljama EU prve doze vakcina protiv covida -19 već u decembru?

Moguće je da će prve doze vakcina protiv covida-19 stići već krajem decembra, prenosi Hina u subotu Jutarniji list, koji ističe da dobre vijesti dolaze s Oxforda.

Tu optimističnu vijest, u situaciji ponovo “pomahnitalog” koronavirusa širom Evrope, upravo su objavili neki britanski mediji koji tvrde da je vrlo izgledno da uz “privremeno odobrenje za upotrebu” uskoro počne vakcinisanje.

Ovi se planovi za skoro vakcinisanje temelje na očekivanjima da će Oxfordsku vakcina, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati, ipak, uspješne rezultate ispitivanja u trećoj fazi, te da bi vrlo brzo moglo dobiti privremeno odobrenje.

Pokažu li se tačnima te informacije, to bi značilo da bi u zemljama EU prve doze te iste vakcina mogle stići krajem ove ili početkom sljedeće godine, uključujući Hrvatsku. Naravno, do tada će vakcina morati dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove, bez čije dozvole ni Britanci ne mogu do kraja 2020. godine koristiti vakcinu.

Evropska komisija je s firmom AstraZeneca, koja sa Univerzitetom u Oxfordu radi na vakcini nazvanom Oxfordska, ugovorila isporuku 300 miliona doza po cijeni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava.

Hrvatska je od te količine rezervisala 1,5 miliona doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska vakcine u nekoliko mjeseci vakciniše sva osjetljiva populacija – od starijih do hroničnih bolesnika, donosi Jutarnji list.

(Fena)