Oblačno s kišom

Jutros je oblačno na zapadu, sjeverozapadu, sjeveru i dijelu centralne Bosne. Lokalno je registrovana i slaba kiša. U ostatku zemlje je malo do umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 0 stepeni, Bjelašnica 4, Ivan Sedlo, Livno i Srebrenica 6, Grude i Sarajevo 7, Bugojno i Široki Brijeg 8, Tuzla 9, Bihać, Bijeljina i Zvornik 10, Gradačac, Mostar i Sanski Most 11, Banja Luka, Doboj, Prijedor i Trebinje 12, Neum 15 stepeni.

Danas oblačno na zapadu, sjeverozapadu, sjeveru i dijelu centralne Bosne gdje lokalno može padati slaba kiša. U ostatku zemlje, postepeno naoblačenje u drugoj polovini dana. Jačanje padavina sa zapada se očekuje u večernjim satima i tokom noći će se proširiti na cijelu zemlju.

Vjetar slab do umjerene jačine. U većem dijelu zemlje vjetar južnog i jugoistočnog smjera. Na sjeveru Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 12 i 18, u sunčanijim područjima do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Usljed promjene vremena, biometeorološke prilike će se postepeno pogoršavati, sa jugozapada prema ostatku zemlje.

Hroničnim bolesnicima, posebno astmatičarima i osobama sa kardiovaskularnim problemima, savjetujemo oprez, obzirom da će se osjećaj hladnoće pojačavati zbog nižih temperatura i povećanog sadržaja vlage u vazduha.

Sa noćnim satima, opšta slika će posvuda biti lošija.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz. Iako je frekvencija saobraćaja jutros slabijeg inteziteta, apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Travnik-Vitez (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Šićki Brod-Orašje, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)