Komedija „Ne igraj na Engleze“ u petak u NPM-u

Narodno pozorište Mostar, nakon uspješne realizacije 17. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ i šestodnevne turneje u četiri bh grada sa predstavom „Identitluk“ prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastavlja sa svojim redovnim repertoarom. U petak, 16. oktobra, u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a biće odigrana predstava „Ne igraj naEngleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića.

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju.

Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. Drži ih zajednička ovisnost i iluzija kako jedan dobitak sve rješava, kako zadovoljstvo jednog dobitka poništava sva životna nezadovoljstva, kako taj jedan pogodak briše sve promašaje. U tom iščekivanju, oni otkrivaju sve svoje strahove i nade, na vidjelo izlaze njihove mračne tajne, njihove nade i snovi o sreći …

U predstavi igraju Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Ansambl Narodnog pozorištea u petak, 23. oktobra, nastupa u Splitu na Festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“ sa predstavom „Identitluk“ prema motivima djela Amina Maalofa, u režiji Tanje Miletić Oručević,  a u petak, 30. oktobra, na repertoaru je predstava „Huzur“ Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne a velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)