Mostarskoj Neretvi 8 državnih medalja i ekipni pehar

Judo klub „Neretva“ ovog vikenda nastupio je na prvenstvu BiH u konkurenciji mlađih kadeta i juniora. Prvenstvo je održano u Lukavcu u organizaciji JK Lukavac, gdje je učestvovao 51 judo klub. Osvojeno je ukupno 8 sjajnih medalja, od čega 1 zlato, 2 srebra i 5 bronzanih medalja, te ekipni pehar.

PrvakBiH za 2020. godinu postao je Mak Hadžić, mlađi kadet (U15) u kategoriji preko 73 kg. Hadžić je svojim izvrsnim nastupom pomeo svoju konkurenciju iz cijele BiH. Svih pet borbi dobio je na najveće moguće bodove i tako izborio titulu najboljeg u državi u svojoj kategoriji.

Viceprvakinja BiH za 2020. godinu postala je Vesna Vukoja, juniorka (U21) u kategoriji do 70 kg. Vukoja je, inače, sedmorostruka prvakinja BiH za sve uzraste, izuzev prošle godine kad nije ni nastupila na prvenstvu države. Ujedno osvajačica i pet balkanskih medalja.

Viceprvak BiH za 2020. godinu postao je i Rino Vrljić, mlađi kadet (U15) u kategoriji do 50 kg.  U dosta jakoj i dobroj konkurenciji, Vrljić se uspio izboriti i doći do finala, gdje nije bio pobijeđe, već diskvalifikovan od strane sudija zbog nehotičnog i nenamjernog postupka. Vrljić je i prošlogodišnji viceprvak BiH i osvajač bronzane medalje sa Balkanskog prvenstva iz Temišvara.

Srđan Ajvaz osvajač je bronzane medalje za 2020. godinu u uzrastu juniora (U21) u kategoriji do 90 kg. Sjajnim nastupom, Ajvaz je pokazao svoj kvalitet i onda kada je imao i najmanji broj treninga. Sa veoma jakom konkurencijom uspio se izboriti za svoje mjesto među najboljima. Ovoga puta, zaustavljen je u polufinalnoj borbi, zbog povrede ruke, ali je i nakon te borbe imao još jednu za treće mjesto, gdje je izašao kao pobjednik. Ajvaz je višegodišnji osvajač državnih medalja i reprezentativac BiH, te osvajač petog mjesta na Evropskom kupu za kadete 2018.

Hrvoje Knezović osvajač je bronzane medalje za 2020. godinu u uzrastu mlađih kadeta (U15) u kategoriji do 73 kg. Poraz u prvoj borbi koštao ga je zlatne medalje. Nakon ovog poraza, Knezović je imao pet pobjeda za redom i tako osvojio treće mjesto u BiH u svom uzrastu.

Dragan Paol Senkić osvajač je bronzane medalje za 2020. godinu u uzrastu mlađeih kadeta (U15) u kategoriji do 66 kg. Sa jednim porazom i 3 pobjede, Senkić je došao do pobjedničkog postolja i osvojio treće mjesto uBiH u svome uzrastu.

Korina Džidić prošlogodišnja prvakinja Balkana, ovog puta morala se zadovoljiti sa bronzanom medaljom sa prvenstva države u uzrastu mlađihkadetkinja (U15) i u kategoriji do 52 kg. Džidić je imala tri pobjede i jedan poraz.

Lana Čarapina osvajačica je bronzane medalje za 2020. godinu u uzrastu mlađih kadetkinja (U15) u kategoriji do 44 kg. Čarapina se uspjela izboriti za jednu od sjajnih medalja u svojoj kategoriji.

Peto mjesto ovoga puta osvojili su Ivan Jukić do 46 kg (U15) i David Brkić do 66 kg (U15). JK Neretva je imao još jednu svoju članicu, Martinu Rogić u kategoriji preko 63 kg, ali je ona ostala bez medalje. Rogić je prošlogodišnja prvakinja BiH i peta na  Balkanskom prvenstvu.

U konkurenciji mlađih kadeta, Neretvini galebovi osvojili su pehar za ekipno treće mjesto sa istim brojem bodova kao drugoplasirana ekipa JK Bosna.

(NovaSloboda.ba)