Uz podršku Evropske unije održana biciklijada “Franciskana”

U hotelu Park u Širokom Brijegu u subotu je završen prvi ciklus teorwetske i praktične (terenske) obuke za biciklističke vodiče u okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“, nakon čega je u nedelju uspješno održana biciklijada sa svrhom promocije cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta – Franciskana.

Na Franciskani je učestvovao veliki broj biciklista i zaljubljenika u prirodu iz cijele regije, koji su svijetu pokazali kako Hercegovina može biti prava oaza rekreacije i sporta uz sve veći broj ovakvih projekata.

U sklopu biciklijade, podijeljene su i diplome za cikloturističke vodiče.

Ovo je prva u nizu rekreativnih biciklističkih vožnji koja će biti organizovana u okviru projekta, a planirano je uvođenje i standarda kvaliteta “Bike Friendly Concept”, što će dodati na vrijednosti turističkoj ponudi cijele regije. To direktno doprinijeti povećanju aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Ovde se može pogledati video o juče održanoj biciklijadi Franciskana 11.10.2020. – video

Projekat „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” provodi se u okviru drugog poziva Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Započeo je 1. oktobra 2019. godine, a provođenje će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000 eura, od čega Evropska unija finansira 400.000 eura.

Partneri projekta su Ured Vlade Ž Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije kao nosilac projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, opštine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi (CG).

Evropska unija finansira ovaj projekat s ciljem jačanja i diversifikacije kvaliteta turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekat će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom “Cycling Rural”, koja će biti uključena u turističku ponudu obe zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskog zaleđa.

(NovaSloboda.ba)