BiH isporučeni testovi za COVID-19 donacija Republike Koreje

S ciljem realizacije donacije Ambasade Republike Koreje u Zagrebu Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, izvršena je primopredaja testova za COVID19. Riječ je o testovima „OSANG Healthcare GeneFinder COVID-19 Plus RealAmp Kit“ , a u skladu sa Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje podijeljeni su nadležnim institucijama, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Testovi su isporučeni: Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 84 kita/seta, Kliničkom  centru  Univerziteta u Sarajevu 82 kita/seta, Univerzitetskom  kliničkom  centru  Tuzla 30 kitova/setova, Sveučilišnoj  kliničkoj  bolnici Mostar 25 kita/setova i Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta 1 kit/set.

Ukupno je isporučeno 222 kita/seta  testova, a ukupna vrijednost donacije je 199.800 US$.

Donacija je realizovana na osnovu izdatog Rješenja o suglasnosti/odobrenju za uvoz i korištenje testova „OSANG Healthcare GeneFinder COVID-19 Plus RealAmp Kit“, humanitarnog karaktera Bosni i Hercegovini, koje je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, a u skladu  sa članom 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Primopredaji donacije prisustvovali su konzul Ambasade Republike Koreje u Zagrebu Dongik Jeong i pomoćnica ministrice civilnih poslova za oblast zdravstva Draženka Malićbegović.

(NovaSloboda.ba)