Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme s kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. U Hercegovini umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Ivan Sedlo 0, Bugojno i Sarajevo 2, Jajce 3, Livno 4, Drvar, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 5, Bihać i Gradačac 6, Grude i Sanski Most 7, Mostar 8, Neum 9 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. U Bosni će padati kiša uglavnom prije podne. U Hrcegovini prestanak padavina u jutarnjim satim. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima još malo kiše može pasti na sjeveru Bosne. U višim djelovima sa susnježicom i snijegom. U poslijepodnevnim satima postepeno smanjenje oblačnosti. Krajem dana novo naoblačenje sa juga u Hercegovini i jugozapadu Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U poslijepodnevnim satima vjetar mijenja smjer na jugo

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 6 i 11, na jugu zemlje do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Pogoršanje praćeno padavinama, nepovoljno će djelovati na većinu populacije.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Usljed većeg sadržaja vlage u zvazduhu i nižih temperatura, osjećaj hladnoće će se pojačati.

U poslijepodnevnim satima, opšta slika će se djelimično poboljšati, pod uticajem stabilnijeg vremena.

—–

BIHAMK

Vozi se po pretežno mokrom kolovozu

Na dionicama u višim planinskim predjelima ovog jutra mogući su nailasci na zasniježen kolovoz. Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar, a pažnju skrećemo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se od ponedjeljka od 08 sati do petka do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Vitez-Travnik (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Vitez-Travnik (Bila), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (Mravići i raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svakog radnog dana, od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju, molimo za oprez i poštivanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Podsjećamo da na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)