Hadžović: Stanje u školama nije alarmantno, ali čekamo riječ struke

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović ocijenio je da stanje u osnovnim i srednjim školama u proteklom periodu školske godine u kantonu nije alarmantno.

“Stanje u školama nije alarmantno, čak je i zadovoljavajuće. Istina, imamo povećan broj slučajeva zaraze u kantomnu, ali ključna stvar je da škole nisu klasteri zaraze. Takođe, imamo pojedinačne slučajeve zaraze djece i veći broj u izolaciji, jer je mjerama predviđeno da jedno čitavo odjeljenje bude u izolaciji ako se jedan učenik zarazi”, kazao je u razgovoru za Fenu ministar Hadžović.

Što se tiče samog obrazovnog procesa i problema koji su uočeni u praksi, ministar je prenio mjerodavnim federalnim institucijama prijedloge nastavnog osoblja da se šesti i sedmi sat održava u školama, a ne online i da se poveća broj minuta nastavnog sata u školama, te broj učenika.

“Neformalni stav federalnog ministarstva zdravstva i zavoda za javno zdravstvo je da se nastava u školama i sljedećih mjesec dana nastavlja odvijati uz dosadašnje mjere koje su nadležni donijeli, kako bi smanjili rizik od zaraze koronavirusom, od manjeg broja učenika u razredima, kraćih satova do online nastave”, kazao je ministar.

Naglasio je kako bi želio da se stvari mijenjaju i njihovi prijedlozi prihvate, ali, dodaje da struka upravlja ovom situacijom i oni kao obrazovne vlasti nemaju ingerencije mijenjati mjere koje su usvojene u cilju sigurnosti djece i zaposlenika.

Vezano za najavu sindikata da će tražiti povećanje plata nastavnom osoblju od 10 odnosno 20 posto jer rade u otežanim okolnostima, te rade po tri smjene uključujući i online nastavu, ministar je rekao kako sastanak sa sindikatima još nije održan.

Podsjetio je da je sat skraćen na 30 minuta, nema vannastavnih aktivnosti i u tom kontekstu je prilagođeno rješenje da svaki zaposlenik ima četrdeset sati sedmično.

“Stanje epidemije je proglašeno u cijeloj Federaciji BiH. Nisu normalni uslovi čim nosimo maske i svi mi radimo u otežavajućim okolnostima. Može biti neko zadovoljan ili ne, ali je bitno da se nastava odvija i djeca idu u školu”, ustvrdio je ministar Hadžović.

(Fena)