Oduzet duhan krijumčaren u vrećama hrane za stoku

Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na oko 55.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

U uslovima vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz Regionalnog centra Tuzla, tokom septembra 2020. godine provodili su pojačane aktivnosti na terenu u cilju sprječavanja nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina, a sve u sklopu kampanje ,,Stop švercu“.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, na osnovu operativnog rada, identifikovali su lice koje vrši distribuciju i prodaju duhana na području koe pokriva Regionalni centar  Tuzla. Prilikom izvršenog pretresa motornog vozila, pronađeno je 101 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica. Ova akcizna roba nalazila se u vrećama, u kojima bude hrana za stoku.

U drugoj odvojenoj akciji, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla u suradnji sa službenicima Grupe za obavještavanje, a na osnovu operativnog rada, izvršili su lociranje putničkog motornog vozila i objekta, gdje se vrši skladištenje duhana i cigareta za dalju distribuciju i prometovanje na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Prilikom izvršenog pretresa, pronađeno je 5.340 kutija raznih cigareta (FM, King) i 49,1  kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica

Vrijednost privremeno oduzetih cigareta i rezanog duhana procjenjuju se na iznos od 55.000 KM.

Iz UIO BiH napominju da je u 2020. godini, uzevši u obzir i ove operativne aktivnosti, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Tuzla, oduzela 77.199 kutija cigareta (154 kartona), 1.730 kg sitno rezanog duhana, 2.646 kutija ručno motanih cigareta.

U aktivnostima na terenu. ovlašteni službenici UIO su koristili specijalizovanu opremu, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na njihovuotvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Zato pozivaju građane da dostave Upravi što konkretnije i preciznije informacije, kako bi se aktivnosti na terenu mogle što brže i preciznije provesti.

V. B.

(NovaSloboda.ba)