Predstavnički dom PFBiH odobrio uspostavljanje Registra računa fizičkih osoba

U cilju primjene međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu stvoriće se pravni temelj za uspostavljanje Registra računa fizičkih osoba.

Prijedlog ovog zakonskog rješenja danas su usvojili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a da bi stupilo na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pomoćnica federalne ministrice finansija Mira Bradara, za Fenu, je pojasnila da će ujedno uspostavljanje Registra predstavljati i realizaciju Akcionog plana za otklanjanje identifikovanih nedostataka u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

“Registar računa fizičkih osoba uspostaviće se u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i sadržavaće isključivo samo informacije o računima i njihovim vlasnicima. To znači da neće sadržavati podatke o stanju sredstava na računima i prometu po računima”, kazala je Bradara.

Podaci iz Registra neće biti javno dostupni i odredbama ovog zakona propisano je koji organi i institucije mogu dobiti podatke, a isključivo sa nadležnostima i ovlaštenjima propisanim posebnim zakonima.

“Predlaže se smanjenje međubankarskih naknada kod platnih transakcija karticama, što ostavlja prostora prodavcima na prodajnim mjestima da smanje prodajne cijene kao rezultat smanjenja troškova”, naglasila je Bradara.

Kako bi se omogućio pristup nepristrasnim i vjerodostojnim informacijama o visini naknada, predviđeno je da FIA na svojoj internetskoj stranici redovno objavljuje uporedni prikaz naknada koje pružalac platnih usluga naplaćuje poslovnim subjektima.

(Fena)