Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica, Sokolac -2 stepena, Bugojno, Jajce, Srebrenica 1, Tuzla 2, Drvar, Ivan Sedlo, Sarajevo, Zenica 3, Doboj, Grude 4, Livno, Široki Brijeg, Zvornik 5, Bijeljina, Sanski Most 6, Gradačac, Mostar 7, Banja Luka, Bihać, Trebinje 9, Neum 10 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz umjereno oblačno. Poslije podne i u večernjim satima porast nablačenja, u Hercegovini, zapadnim i jugoistočnim područjima Bosne praćem kišom.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 13 do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Opšta slika djelimično će se popraviti, pri tome će na sjeveru zemlje povremeno biti sunčanije i ugodnije.

U drugom dijelu dana biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati usljed promjene vremena, izraženije u Hercegovini i Krajini.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, promjene raspoloženja, reumatskih bolova, u noći problemi sa snom.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na dionicama u višim predjelima vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a zbog niskih temperatura mogući su nailasci na mjestimičnu poledicu. Magle ima i na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu, Lašvu i Vrbas. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se (od ponedjljka od 08 sati do petka do 16 sati) obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustavljanja, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustaveljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svakog radnog dana od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)