Tadić: Neću odgovarati na pitanja Mektića!

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić pojavila se danas na saslušanju pred članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Tadić je tražila da na sjednici ne prisustvuje poslanik SDS-a Dragan Mektić, koji je i član te komisije, te je dala taj prijedlog na glasanje.

Mektić je podsjetio Tadić da je njega u Komisiju izabrala Parlamentarna skupština BiH, a da ga je u Predstavnički dom birao narod, te Tadić nema ingerencije da mu zabrani prisustvo. Članovi komisije uglavnom su se složili s Mektićem, uz ocjenu da prema svima, pa i prema Mektiću, protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog zloupotrebe položaja, postoji načelo presumpcije nevinosti.

Prijedlog Tadić nije stavljen na glasanje, jer se složila da Mektić ostane na sjednici, ali je najavila da na njegova pitanja neće odgovarati.

Članovi Komisije napomenuli su da o konkretnom slučaju neće biti govora, jer to nije ni u opisu rada Komisije, te da je njihova nadležnost da doprinesu pronalasku rješenja za poboljšanje stanja u pravosuđu. Nakon ovakvog dogovora, uslijedilo je saslušanje Tadić, njeno uvodno izlaganje u kome je govorila o radu Tužilastva, Suda i VSTV-a kome Tužilaštvo podnosi izvještaj o radu, a nakon toga članovi Komsije trebali bi postavljati pitanja glavnoj tužiteljici.

Ova komisija ranije je pozivala Tadić na saslušanje, što je ona odbijala uz obrazloženje da ima ranije preuzete obaveze, te joj je ponuđeno 11 termina, na koje bi se mogla odazvati, što je ona danas i učinila.

Izvinila se zbog toga pred članovima Komisije i naglasila da iako nemaju pravo da je saslušavaju odazvala se, jer želi doprinijeti poboljšanju stanja u pravosuđu.

(Fena)