Azerbejdžan zauzeo više mjesta u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan je zauzeo više mjesta u Nagorno-Karabahu u sukobu s Armenijom zbog sporne regije, saopštile su obe strane i regionalne vlasti.

Azerbejdžan je uspio pomaknuti front dublje u područje sukoba, rekao je Arayik Harutyunyan, regionalni čelnik Nagorno-Karabaha, u izjavi.

Armenska vojska potvrdila je da su azerbejdžanske snage uspjele staviti dalja područja pod svoju kontrolu, što je označilo prvi službeni ustupak Yerevana napredovanju, prenosi dpa.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev objavio je u srijedu na Twitteru da je vojska njegove zemlje zauzela osam sela.

Baku je rekao da je azerbejdžanska vojska zauzela ukupno 45 lokaliteta u Nagorno-Karabhu, što je armenska vojska u početku negirala.

Azerbejdžanska državna televizija prikazala je ljude koji su na ulicama slavili uz vatromet.

Armenija je izvijestila o stotinama žrtava u sukobu započetom 27. septembra. Azerbejdžan nije objavio svoje žrtve, iako je rekao da su stradala 43 civila.

Nagorno-Karabah, koji ima oko 145.000 stanovnika, kontrolišu armenske snage, ali Ujedinjene nacije priznaju ga kao dio pretežno muslimanskog Azerbejdžana.

Trenutni sukob tinja od raspada Sovjetskog Saveza 1990. godine, kada se regija, pretežno naseljena hrišćanskim Armencima, odvojila od Azerbejdžana.

Iako se posljednjih godina ponavljaju napadi, sadašnje rasplamsavanje sukoba je najžešće od prekida vatre 1994. godine.

Alijev je rekao turskom emiteru Haber Turk da će se vojna ofanziva njegove zemlje nastaviti, budući da se u prošlosti više puta žalio da tekući pregovori u posljednje tri decenije nisu doveli do mirnog rješenja sukoba.

(Fena)