Danas počinje Napretkov kurs crtanja i obrade fotografije

HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar, nastavlja s kursevima za stanovnike Grada Mostara i Hercegovine. Nakon uspješno završenog kursa pisanja tekstova iz područja copywritinga, a u svrhu promovisanja kulturnih aktivnosti, događanja i projekata, na red je došao kurs crtanja i obrade fotografije.

Na ovom besplatnom kursu, kroz šest dvosatnih susreta, koji će se održavati od 19 sati, četvrtkom, u prostorijama čitaonice, u Narodnoj biblioteci HNK-a, u hd hercega Stjepana Kosače, polaznici će naučiti nešto više o kreativnim tehnikama crtanja olovkom i rapidografom, te unaprijediti svoje crtače sposobnosti.

Takođe, polaznici Napretkovog kursa naučiće kako taj isti crtež obraditi u Photoshopu, programu za uređivanje fotografija.

Kako je naglasio voditelj kursa Višeslav Lučić, akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna, te član Uprave HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar, cilj ovog lursa je naučiti početnike osnovama crtanja i obrade fotografije u naprednom programu za uređivanje fotografija, Photoshop. Time spajamo tradicionalnu i digitalnu umjetnosti u jednu, a što je i aktuelno i potrebno u ovom novom modernom dobu.

Kurs crtanja i obrade fotografije namijenjen je studentima i odraslim, a jedini uslov za prisustvovanje kursu je dolazak s ličnim prenosnim računarom.

Isto tako, zbog pandemije koronavirusa, HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, morala je ograničiti broj prijava polaznika, kako bi se poštovale naredbe kriznih štabova.

Polaznici koji uspješno savladaju kurs, dobiće i odgovarajući certifikat, a kurs je organizovan uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

(NovaSloboda.ba)