U opštini Novo Goražde završena ekshumacija tijela žrtava iz proteklog rata

Na lokalitetu Jabučko Sedlo, na području opštine Novo Goražde, završen je proces ekshumacije, a pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri ljudska skeleta, saopšteno je iz Tužilaštv a BiH.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, koordinirao je stručni saradnik.

U procesu postupka ekshumacije, pronađeni su fragmenti kostiju. Uzeti posmrtni ostaci su transportovani u Goražde, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivaće se identitet žrtava, čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici MUP-a RS.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)