Otvoren festival književnosti i kulture Poligon

Sinoć je Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru otvoren  Festival književnosti i kulture Poligon. Književnik i direktor Festivala Mirko Božić ugostio je zadarskog književnika Želimira Periša, a razgovarali su o Periševom posljednjem romanu Mladenka kostonoga i o strahu, krovnoj temi festivala.

„Prije tri godine sam bio gost na Poligon offlineu i dobio priliku upoznati i zavoljeti Mostar. Ta iskustva želio sam i upisati u roman koji sam tad pisao, a danas predstavljam. To mi je posebno važno, jer su Mostar i Dubrava postali sastavni gradivni prostor romana, pa povratak knjige u mjesto gdje je nastajala zatvara taj krug života knjige koja jedno od svojih lica duguje i Poligonu. Divno je vratiti se na mjesto začetka inspiracije i hvala publici koja je to podržala u ova izazovna imena i publici koja je to popratila online“, kaže književnik Želimir Periš.

Festival Poligon je manifestacija koja nastoji okupiti sve umjetničke forme,  književnost, muziku, film, filozofiju, strip, istoriju… te najbolje od produkcije u toj godini dovesti u Mostar, pod jednom krovnom temom. Tema ovogodišnjeg Festivala je strah!

„Otvaranje je prošlo u lijepoj atmosferi uprkos tome što nismo bili sigurni kako će proći i hoće li nas publika podržati s obzirom na restrikcije. Periš je uistinu karizmatičan i publika je to prepoznala, tako da sam veoma zadovoljan reakcijama. Vjerujem da će i večeras u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača biti dobro. Očekujem da će i nastavak biti uspješan, posebno što imamo pravu poslasticu – osim Magdalene Blažević i Ivane Rogar, biće upriličena projekcija filma Jedna od nas, reditelja Đure Gavrana, prva u BiH nakon svjetske premijere na  SFF-u“, kaže direktor Fesivala, književnik Mirko Božić.

Festival završava u subotu u Narodnom pozorištu Mostar, gdje će se predstaviti književnici Elvedin Nezirović i Srđan Sekulić. Nakon književne večeri, slijedi otvorenje strip izložbe Infra Devil, autora Berina Tuzlića, te nastup electro one-man banda dRUMELOY.

(NovaSloboda.ba)