Završen prvi susret Napretkovog besplatnog kursa crtanja i obrade fotografije

U prostorijama čitaonice Narodne biblioteke HNK-a, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, održan je prvi, od šest, susreta kursa crtanja i obrade fotografije.

Voditelj kursa je Višeslav Lučić, član Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna.

Tokom prvog susreta, polaznici Napretkovog besplatnog kursa, upoznali su se s rasporedom kursa, kao i s kratkom istorijom nastanka fotografije.

Takođe, krenuli su i s prvim koracima u programu za obradu fotografija, kroz upoznavanje s pregledom Photoshop sučelja.

Kurs će se sastojati od četiri susreta u kome će se polaznici upoznavati s Photoshop alatima koje mogu koristiti tokom obrade fotografija, te od dva susreta, na kojima će se polaznici kursa okušati u kreiranju portreta kroz crtačke tehnike.

Uz teoretski dio, polaznici su uspješno završili svoje prve vježbe u programu za obradu fotografija Photoshop, gdje su prošli kroz alate Crop i auto tone, contrast i color poboljšanja fotografija, te kroz pravilno postavljanje Photoshop dokumenta.

Na kraju kursa, svi polaznici koji ga uspješno savladaju dobiće certifikat.

Sljedeći susret zakazan je za četvrtak, 22. otlobra u prostorijama čitaonice Narodne biblioteke HNK-a, u hd herceg Stjepan Kosača.

(NovaSloboda.ba)