U Sloveniji novi crni rekord – 898 dnevnih zaraza

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 5605 testova potvrđeno 898 novih zaraza koronavirusom, objavila je u subotu slovenska vlada.

“Povećavamo broj testiranja, ali postotak zaraženih među testiranima i dalje ostaje visok, ovaj put 16 posto”, napisao je u subotu u objavi na Twitteru glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin, dodavši da je od 898 novih dnevnih zaraza samo jedan importovani slučaj iz inostranstva, dok su svi ostali rezultat lokalnih transmisija.

“Maske se sve više nose, što znači da brzo raste i svijest da svako od nas mora dati svoj doprinos da zaustavimo širenje ove bolesti”, dodao je slovenski glasnogovornik.

Juče zabilježenih 898 zaraza predstavlja najveći broj dnevnih infekcija u Sloveniji od početka epidemije, nakon što je premašen rekord od 845 novozaraženih dan ranije. U zadnjih sedam  dana, broj novozaraženih u jednom danu u Sloveniji povećao se za čak 136 posto, a u “crvenoj” zoni u kojoj se provodi djelomični lockdown je deset od 12 pokrajina, s više od 80 posto stanovnika.

(Fena)