Umjereno do pretežno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u sjevernim područjima Bosne pada kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -1 stepen, Sokolac 3, Ivan Sedlo 5, Livno, Sarajevo 6, Bihać, Bugojno, Gradačac, Grude 7, Tuzla 8, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Sanski Most, Široki Brijeg, Srebrenica, Zvornik 9, Mostar, Trebinje 10, Neum 11 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne povremena i slaba kiša ili lokalni pljusak je moguć na sjeveru i jugu naše zemlje. Poslije podne slaba kiša, uglavnom, u Hercegovini, na jugozapadu i dijelovima centralne i istočne Bosne.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 9 do 15, na jugu do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Prolazak ciklone iznad Bosne i Hercegovine, negativno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Na jugu će, uz obilnije padavine i vjetar, opšta slika biti lošija u odnosu na ostatak zemlje.

Sa noćnim satima i odmicanjem pogoršanja, izgledno je olakšanje tegoba kod osjetljivih osoba.

—–

BIHAMK

Na većini puteva u BiH saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu

Na većini puteva u BiH saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog radova na dionici autoputa A-1 smjer Tarčin-Lepenica zatvoreni su tuneli Vis, 25.novembar i Grab. Za vrijeme radova, vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)