Policijski sat u nekoliko francuskih gradova, nove mjere uvode i druge države

Ulice Pariza i još osam francuskih gradova u subotu naveče ostale su prazne, nakon što je na snagu stupio policijski sat zbog širenja koronavirusa, a nove mjere uvode i druge države.

Svrha ovih mjere je borba protiv širenja koronavirusa u Francuskoj, jednoj od najvećih žarišta zaraze u Evrope. Francusko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 32.427 novih slučajeva, nakon što ih je u petak bilo 25.086.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije u Francuskoj iznosi 867.197 s 33.392 smrtnih slučajeva, 90 više nego u petak.

Policijski sat koji će svakodnevno biti na snazi mjesec dana u Francuskoj se odnosi na otprilike 20 miliona stanovnika u gradovima poput prijestonice, Marseillea, Lyona, Lillea i Toulousea. Policijski sat traje od 21 sati navečer do 6 ujutro.

Predsjednik Emmanuel Macron ističe kako je cilj te mjere smanjivanje rizika od prevelikog pritiska na bolnički sistem.

Nove mjere za suzbijanje koronavirusa najavljene su i u Italiji, koja je u subotu zabilježila rekordan broj novozaraženih.

Takođe, slovački premijer Igor Matovič najavio je da će njegova država testirati svakog stanovnika starijeg od deset godina. Vlada u Bratislavi je ranije ovaj mjesec proglasila vanredno stanje, a ove sedmice je donijela nove restrikcije, koje uključuju i zabranu masovnih događanja i misa, zatvaranje teretana i bazena i prebacivanje školske nastave na daljinu.

U Njemačkoj je kancelarka Angela Merkel pozvala ljude da što više ostaju kući.

“Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da širenje virusa izmakne kontroli”, upozorila je kancelarka.

Broj novozaraženih u Njemačkoj u nedelju je narastao za 5.587, na sveukupno 361.974 slučajeva, podaci su Instituta Robert Koch.

Poljska je ove sedmice uvela crvene zone, u kojima se zatvaraju škole i teretane, uključujući prijestonicu Varšavu.

Portugal je zabranio okupljanja s više od pet ljudi. Na vjenčanjima i u crkvama smije biti najviše pedeset ljudi, a ostale zabave su zabranjene.

U Holandiji su od 14. oktobra zatvoreni svi kafići i restorani, osim dostava. Kućanstva smiju imati samo tri gosta dnevno. Slične mjere donesene su i u Belgiji, koja od ponedeljka na četiri sedmice zatvara barove i restorane.

Rusija je u nedelju zabilježila 15.099 novih slučajeva i sada ima ukupno gotovo 1,4 miliona zaraženih od početka pandemije. U posljednja 24 sata, umrlo je 185 ljudi povezano s COVID-om 19, pa je broj umrlih ukupno 24.187.

(Fena)