Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Sokolac -3, Livno 1, Bugojno 2, Ivan Sedlo, Široki Brijeg i Srebrenica 3, Grude, Sarajevo i Tuzla 4, Bijeljina i Sanski Most 5, Bihać 6, Doboj, Gradačac i Zvornik 7, Banja Luka, Mostar i Prijedor 8, Trebinje 10, Neum 11 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U jutarnjim satima i dio prijepodneva po kotlinama Bosne može biti magle i niskih oblaka.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 12 do 17, na jugu do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Mjestimično tmurno vrijeme u prijepodnevnim satima, kod većine ljudi će lošije djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati poteškoće.

Tokom jutra neophodno je posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od hladnoće.

Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno popravljati pa će se, sa porastom temperatura, tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti.

U Hercegovini će biti sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Oprez zbog mokrog kolovoza

Zbog niskih jutarnjih temperatura, kao i zbog mokrog ili vlažnog kolovoza, upozoravamo vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Zbog radova na dionici autoputa A-1 smjer Tarčin-Lepenica zatvoreni su tuneli Vis, 25.novembar i Grab. Za vrijeme radova, vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanjam, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Travnik-Vitez (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Šićki Brod-Orašje, Maglaj-Doboj, Livno-Kamensko, Drvar-Bosansko Grahovo i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)