Na SKB-u otvorena nova angio sala i pušten u rad savremeni MSCT aparat

U Kliničkom zavodu za radiologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u ponedeljak je otvorena nova angio sala i pušten u rad savremeni MSCT aparat u vrijednosti od oko 4,5 miliona maraka.

Angio salu je otvorio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, koji je, čestitajući menadžmentu SKB-a, ocijenio kako je ovakav jedan ozbiljan projekat, uprkos epidemiološkom stanju cjelokupnog zdravstvenog sistema, vrijedan svake pohvale.

“U ova teška vremena, pandemije novog koronavirusa za zdravstvo, kad smo na ivici izdržljivosti, voditi računa o proširenju zdravstvenih usluga i kapitalnim investicijama kako bi našim pacijentima, građanima, bila dostupnija zdravstvena zaštita, zadovoljstvo je i čast”, istakao je federalni ministar.

Riječ je o moderno opremljenoj sali s vrhunskim angiografskim uređajem, prvim takvim u BiH, a namijenjen je za liječenje pacijenata s akutnim ishemičnim moždanim udarima.

Po riječima direktora SKB-a Mostar Ante Kvesića, radi se o izuzetno značajnom iskoraku u razvoju SKB Mostar, napretku i razvoju medicinske djelatnosti uopšte.

“Ponosni smo da ovom angio salom zaokružujemo neuroradiologiju i neurokirurgiju i uz podršku prof dr. Marka Radoša iz Zagreba i obućenih mladih kadrova ovaj angiografski uređaj od sutra je spreman za rad”, poručio je direktor SKB-a.

Po njegovim riječima, otvaranje angio sale omogućiće pacijentima dijapazon usluga, neurointervencijske, dijagnostičke i terapijske.

Napominje da su do sada pacijenti iz BiH išli na terapiju i liječenje u Zagreb i Tursku, te da je godišnje kako u SKB-u, tako i Univerzitetsko Kliničkom centru u Sarajevu potrebe za ovom vrstom terapije imalo oko tridesetak i više pacijenata.

“Ovo je najsavremeniji uređaj koji u ovom trenutku postoji u BiH, a omogućiće ljekarima neuroradiolozima, radiolozima, neurolozima da uvedu BiH u potpuno novu dijagnostičku terapijsku metodu. Ona je primarno vezana za liječenje krvnih žila u području glave”, kazao je voditelj ovog projekta, vanjski saradnik prof dr. Maro Radoš iz Zagreba.

(Fena)