Sunčano s temperaturom do 21 stepen

Jutros u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle i nisog naoblačenja.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -3 stepena, Livno -1, Bugojno, Drvar, Ivan Sedlo 0, Sarajevo, Tuzla 1, Široki Brijeg 2, Bihać, Grude, Jajce, Sanski Most 3, Zenica 4, Gradačac 7, Mostar 9, Neum 11 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. Prije podne u Bosni po kotlinama sa maglom i niskim naoblačenjem.

Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 18, na jugu do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće slabije izražene.

Neophodno je posvetiti više pažnje oblačenju i zaštiti od nižih temperatura tokom osjetno hladnijih jutarnjih i večernjih sati, naročito u unutrašnjosti zemlje.

Mjestimično je moguća i pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

Danju sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle. Pažnju skrećemo i na učestale odrone zemlje ili kamenja kolovoz.

Zbog radova na dionici autoputa A-1 smjer Tarčin-Lepenica zatvoreni su tuneli Vis, 25.novembar i Grab. Za vrijeme radova, vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se od ponedeljka, od 08 sati do petka do 16 sati, obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustavljanja, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svaki radni dan, u vremenu od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)