Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erakat u kritičnom stanju

Zdravstveno stanje uglednog palestinskog čelnika Saeba Erekata se pogoršalo i on je u kritičnom stanju, saopštla je u ponedeljak izraelska bolnica u kojoj se liječi od komplikacija povezanih  s bolešću COVID-19.

Erekat (65), u nejelju je prebačen iz svog rodnog grada na Zapadnoj obali u bolnicu Hadassah u Jerusalemu.

“Gospodin Erakat proveo je mirnu noć, ali je jutros došlo do pogoršanja njegovog stanja, koje sada definišemo kao kritično. I zbog respiratornih problema, on je anesteziran i nalazi se na respiratoru”, navodi bolnica u saopćenju.

Dugogodišnj šef palestinskih pregovarača i generalni sekretar Palestinske oslobodilačke orgnizacije (PLO), testiran je pozitivno na koronavirus u ovom mjesecu.

Erakat, jedan od najagilnijih palestinskih zvaničnika na svjetskoj pozornici i vodeći savjetnik predsjednika Mahmouda Abbasa, bio je podvrgnut transplantaciji pluća u američkoj bolnici u 2017. godini.

“Nakon zaraze s COVID-19  i zbog hroničnih zdravstvenih problema s kojima se suočava njegov respiratorni sistem, stanje dr. Erakata sada zahtijeva medicinsku pažnju u bolnici”, saopštio je odjel PLO za pregovaračka pitanja.

U saopštenju je prvobitno navedeno da je Erakat prebačen u bolnicu u Tel Avivu, ali je odjel kasnije pojasnio u tweetu da je on primljen u bolnicu Hadassah u Jerusalemu, prenosi dpa.

(Fena)