Wales zbog širenja virusa uvodi dvosedmičnu blokadu, svi moraju ostati kod kuće

Wales od petka uvodi dvosedmičnu blokadu, u kojoj svi, osim esencijalnih radnika, moraju ostati kod kuće kako bi se borili protiv ubrzanog širenja drugog vala COVID-19.

Velški premijer Mark Drakeford rekao je da razumije da su ljudi umorni od restrikcija protiv koronavirusa, ali su stroža pravila od ključne važnosti, jer su jedinice za intenzivnu njegu već popunjene.

“Restrikcije moraju biti oštre i dubinske kako bi imale učinka. Svi u Walesu moraće ostati kod kuće. Ako sada ne budemo djelovali, širenje virusa nastaviće se ubrzavati”, rekao je Drakeford novinarima.

Blokada će započeti u petak u 17 sati popodne po lokalnom vremenu i završiće 9. decembra. Svi osim esencijalnih radnika moraće raditi od kuće. Sva neesencijalna maloprodaja, zabavna djelatnost, ugostiteljstvo i turistička preduzeća moraće se zatvoriti u Walesu, kao i bogomolje.

Većina djece, osim starijih učenika, vratiće se u škole u drugoj sedmici nakon polugodišnjeg odmora.

Industrije koje budu pogođene ovim mjerama biće podržane fondom od 300 miliona funti (390 miliona dolara), prenio je Reuters.

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je 16.982 novih dnevnih slučajeva COVID-19 u posljednja 24 sata, prema vladinim podacima objavljenim u nedelju, u odnosu na 16.717 prethodnog dana. Wales je zabilježio 950 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata.

Sve četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva očekuju novi rast broja zaraženih slučajeva.

(Fena)