BiH i Crna Gora otvorile zajednički granični prelaz “Vraćenovići”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su zajednički Granični prelaz “Vraćenovići“ na putu Bileća – Nikšić, čime je pojednostavljen prelazak granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predsjedavajući Tegeltija istakao je da je otvaranje ovog graničnog prelaza, u koji je investirano više od 2,5 miliona eura, jedan u nizu uspješno realizovanih projekata BiH i Crne Gore s EU-om.

Izrazio je uvjerenje da to nije posljednji zajednički projekat, te da će u sljedećim godinama uslijediti još veći projekti, koji će biti uspješno realizovani.

“Želim se posebno obratiti graničnim policajcima i carinicima Crne Gore i BiH, koji već više od 20 godina zajedno omogućavaju nesmetan prolaz ljudi i robe na ovim prostorima, jer su oni ti koji su omogućavali da naše privrede surađuje, a naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uslovima, ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove”, poručio je Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku suradnju, te da su za to nužni infrastruktura i granični prelazi, koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i privrednicima, koji žele uspješno raditi, ali koji će biti prepreka ilegalnoj trgovini i ljudima i robom.

On je najavio da će 2021. godine početi izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, u okviru projekta EU-a, izrazivši nadu da će svi granični prelazi biti modernizovani i otvoreni do 2024. godine.

Zajednički granični prelaz “Vraćenovići“ izgrađen je na teritoriji Crne Gore, a integracijom dvaju graničnih prelaza u jedan zajednički, u kojem od danas rade granične službe BiH i Crne Gore, principom jednog zaustavljanja, pojednostavljen je prelazak granice između dvije zemlje.

Ovaj savremeni granični prelaz, površine je 9.000 kvadratnih metara, s tri ulazne i tri izlazne kolovozne trake, kao i jednim posebnom trakom za teretna vozila.

Izgradnja objekta zajedničkog graničnog prelaza “Vraćenovići“ počela je krajem februara, od kada je bio zatvoren zbog izgradnje prometne infrastrukture, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena)