Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove ima dosta magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -2 stepena, Livno -1, Bijeljina, Bugojno i Ivan Sedlo 0, Drvar, Jajce, Sarajevo, Široki Brijeg i Tuzla 1, Banja Luka, Bihać, Doboj, Grude i Sanski Most 2, Prijedor i Zenica 3, Gradačac 4, Trebinje 7, Mostar 8, Neum 10 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti dosta magle.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduiha većinom između 12 i 18, na jugu zemlje do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Duži sunčani intervali i postepeni rast temperatura, pozitivno će djelovati na opštu sliku.

Manje poteškoće su moguće u jutarnjim satima, pretežno zbog prohladnog vremena, povećane naoblake i mjestimične pojave magle.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti sa odmicanjem dana.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Pažnju skrećemo i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Danas i sutra izvode se radovi na asfaltiranju kružnog toka na dionici Lukavica-Vraca, zbog čega je u vremenu od 10 do 15 sati najavljeno obustavljanje saobraćaja.

Zbog radova na dionici autoputa A-1 smjer Tarčin-Lepenica, zatvoreni su tuneli Vis, 25.novembar i Grab. Za vrijeme radova, vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se, od ponedeljka, od 08 sati. do petka do 16 sati. obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustavljavnja saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svaki radni dan, u vremenu od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)