Oduzet duhan i mašina za rezanje duhana

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području opštine Šamac oduzeli su veću količinu rezanog duhana bez akciznih markica i mašinu za rezanje duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 35.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO Banja Luka vršili  su kontrolne aktivnosti u mjestu Obudovac, opština Šamac. Tom prilikom, u pomoćnim objektima u dvorištu jedne porodične kuće pronađen je rezani duhan upakovan u 10 pvc vreća, ukupne težine 130 kg. Pronađena akcizna roba nije bila obilježena akciznim markicama UIO shodno Zakonu o akcizama u BiH.

Prikom kontrole, pronađena je i mašina, koja po izjavi fizičkog lica služi za rezanje duhana, a za koju isto nije posjedovalo nikakvu dokumentaciju o porijeklu. Tom prilikom je utvrđeno da lice nema ni odobrenje od nadležnog ministarstva za proizvodnju duhana, te je predmetna roba privremeno oduzeta. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 35.000 KM.

U aktivnostima na terenu, ovlašteni službenici UIO su koristili specijalizovanu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve građane da na njiovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju duhanskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)