Optimizam rukometaša Veleža uoči derbija sa Bosnom

Rukometaši Veleža ovog vikenda dočekuju neporaženu sarajevsku Bosnu, koja u Mostar stiže sa.  dva reprezentativca BiH, Farukom Vražalićem i Muhamedom Toromanovićem, sa 6 igrača koji su igrali jedno vrijeme u Premijer ligi, koju predvodi Zuhdija Korkarić, nekadašnj pomoćik selektora reprezentacije BiH.

Rođeni su sa tri pobjede otvorili novu rukometnu sezonu u Prvoj ligi FBiH. Učinak je to koji svakog u klubu čini zadovoljnim, a prije svega njihovog trenera Admira Kresu.

„Naravno da smo zadovoljni, jer su rezultati plod dobrog obavljenih priprema i zalaganja igrača.   Pobjede su dodatno popravile atmosferu u klubu, ali i među navijačima“, kaže Kreso.

Velež u vrijeme koronavirusa, kao u brojni drugi sportski kolektivi, najviše problema ima sa finansijama.

„To se itekako osjeti, ali ono što ohrabruje je jedna nova atmosfera oko kluba. Priključilo nam se nekoliko mladih ljudi koji žele da pomognu i odmah je lakše i Upravi i nama trenerima. Finansije su veliki uslov za mnogo toga. Kad pričamo o finansijama, nije riječ ni o kakvim platama, jer naši igrači su amateri koji egzistenciju osiguravaju na sasvim drugi način, dok im je rukomet hobi i samo iz ljubavi prema rukometu i Veležu treniraju. Nažalost, rukomet nije mnogo plaćen sport i na mnogo većem nivou, iako bi moja želja bila da u nekom budućem vremenu učinimo da naši rukometaši imaju barem neku naknadu. Oni se trude i treniraju, na utakmicama maksimalno zalažu i čak se i povrijede, kao da su vrhunski profesionalci sa ‘debelim’ ugovorima i zaista sam ponosan na njih i njihov odnos prema Veležu“, ističe Kreso.

Roster ekipe sada je mnogo veći nego ranijih sezona.

„Na raspolaganju imamo 20 igrača i još 4 juniora, koji su 2004. godište. Sada je sasvim drugačija situacija u odnosu na ranije sezone, jer imamo 17 igrača koji konkurišu za prvu ekipu i koji su već osjetili seniorski rukomet. Mislim da ćemo kao ekipa rasti iz utakmice u utakmicu”, kaže Kreso, koji u tandemu sa Mesudom Merdanom čini stručni štab Mostaraca.

Velež je uspješno apsolvirao prve tri utakmice. 6 bodova su odličan startni rezultat. Ipak, sada slijede još jači rivali.

„Već za vikend nama dolazi sarajevska Bosna. Ekipa je to sa dva reprezentativca BiH, Farukom Vražalićem i Muhamedom Toromanovićem, sa 6 igrača koji su igrali jedno vrijeme u Premijer ligi, finansijski dosta stabilan klub za ovaj rang takmičenja i sve sem prvog mjesta na kraju ove sezone bilo bi veliko iznenađenje. Mislim da to dovoljno govori o sarajevskim Studentima. Nakon njih, igramo protiv Respecta iz Sarajeva, Međugorja i Goražda“, kaže Kreso.

Prvi i osnovni cilj u Veležu je organizacijska i igračka stabilizacija.

„Iz toga proizilazi da nam je rezultatski cilj biti među prvih 4 ili 5 ekipa iz grupe Jug. Postoje neke najave iz Saveza da bi se naredne sezone mogla formirati Jedinstvena Prva liga FBiH, u kojoj bi, pored 4-5 ekipa iz južne grupe, igralo isto toliko iz sjeverne grupe. Obzirom da su iz te sjeverne grupe konkuretne ekipe, poput Čelika iz Zenice, Gradačca, Borca iz Travnika, Kaknja, ta bi liga bila mnogo jača nego sve ove do sada, a uz to vjerovatno bi tu došao neka od ekipa koje bi ispale iz Premier lige BiH. Međutim kakav god bude rasplet, nama je cilj biti među prvih 4-5 ekipa. Mislim da imamo dobar igrački kadar i na nama je da radom nastavimo dalje“, ističe Kreso.

Dobar dio zasluga za uspjeh kluba imaju i navijači.

„Oni su prije 10.tak dana podržali našu akciju kupovine donatorske ulaznice. To je klubu bila dobra finansijska injekcija i ta se podrška navijača se itekako osjetila u timu. Momci igraju bez ikakve naknade, srcem i ljubavlju prema rukometu i Veležu i osjetili su pozitivnu vibraciju naših navijača“, naglasio je Kreso.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)