Herceg i Balić s predstavnicima pravosudnih institucija

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskg kantona i Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave susreli su se danas sa Zdenkom Kovačem, glavnim kantonalnim tužiocem, Zoranom Krtalićem, v.d. predsjednika kantonalnog suda Mostar i Bajrom Avdićem, v.d. predsjednika Opštinskog suda u Mostaru.

Predsjednik Herceg, podsjetivši na složenu zdravstvenu i privrednu situaciju, kazao je kako Vlada čini maksimalne napore kako bi poboljšala uslove rada pravosudnih tijela u kantonu odobravanjem prijema neophodnih službenika i provođenjem infrastrukturnih projekata obnove zgrada sudova. U tom kontekstu, istakao je kako su već preduzete predradnje, te završen energetski pregled, kako bi obnova zgrade kantonalnog suda u Mostaru postala dio Vladinog Projekta energetske efikasnosti.

Ministar Balić kazao je kako je današnji sastanak nastavak razgovora vezanih za poboljšanje kvalitets i obima pravosudnih usluga, što će zasigurno dovesti do većeg zadovoljstva građana radom pravosuđa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Predsjednici sudova i glavni kantonalni tužilac zahvalili su Vladi i Ministarstvu na učinjenim iskoracima kada su u pitanju pravosudna tijela, te istakli izuzetno korektnu međusobnu ssradnju. Na poseban način su pozdravili napore Vlade koja je, uprkos pandemiji i njenim posljedicama na javne finansije, osigurala redovnu isplatu neumanjenih plata i drugih primanja budžetskih korisnika, pa tako i onih u pravosudnim institucijama. Takođe, iznijeli su i konkretne poteškoće s kojim se u svom djelovanju susreću, posebno vezano za ljudske kapacitete i prostorno-materijalnu opremljenost.

U tom kontekstu, razgovarano je o Izmjenama i dopunama budžeta za 2020. godinu i budžetu za 2021. godinu, gdje je istaknuta spremnost da se, sukladno mogućnostima i aktuelnoj situaciji veznoj za pandemiju, osiguraju sredstva za poboljšanje uslova za rad pravosudnih institucija.

Sudionici razgovora iskazali su spremnost za nastavak suradnje s ciljem stvaranja pretpostavki za što učinkovitiji i ekspeditivniji rad pravosudnih institucija.

(NovaSloboda.ba)