Jasmila Žbanić: Majke Srebrenice rekle su da je film “Quo vadis, Aida?” potpuno autentičan

Svečana projekcija bh. kandidata za nagradu Oscar, novog filma rediteljice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, za ekipu, goste i prijatelje filma održana je sinoć u Cineplexx Plazi u Mostaru.

Rediteljica filma Jasmila Žbanić novinarima je kazala kako je jako zadovoljna filmom, za koji postoji veliki interes publike, te da joj je želja da film vidi što više ljudi.

Zadovoljstvo je, takođe, iskazala i reakcijama majki u Potočariman gdje je, takođe, upriličena projekcija, a koje su rekle da je film potpuno autentičan, da su zahvalne što film postoji i što će putovati i govoriti o Srebrenici.

Upitana kada je osjetila da je došao trenutak za snimanje ovog filma, rediteljica Žbanić je kazala da se u realizaciju krene onda kada čovjek osjeti da je spreman, da je sazrio, da su se stekli uslovi i da postoje pravi glumci za te likove. 

Što se tiče evropske turneje, Žbanić je istakla kako film trenutno igra na oko 10 festivala, a da evropska distribucija kreće u proljeće.

“Za sada znamo za nekih petnaestak država, gdje bi u proljeće trebali krenuti s filmom, ali sve je neizvjesno, međutim ja se iskreno nadam da će biti tako. Za film postoji veliki interes i želim da ga što više ljudi vidi”,zaključila je Žbanić.

U filmu glumi i Jelena Kordić iz Mostara, koja ističe da je izuzetno ponosna što je dio ove priče.

“Jasmila je ovim filmom na najplemenitiji mogući način odala počast svim žrtvama rata i žrtvama genocida, jer je kroz ovaj film napravila jedno ogromno umjetničko djelo. Izuzetno sam ponosna da sam i sama učesnikom cijele ove priče, koja, pored genocida, govori i o svim žrtvama bilo kakve diskriminacije i svemu onome čemu svakodnevno, nažalost, svjedočimo i prema čemu, nažalost, jako rijetko reagujemo”, kazala je Kordić.

Inače, ovogodišnji bh. kandidat, film “Quo vadis, Aida?”, svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu, te je uslijedila distribucija u kinima u Bosni i Hercegovini.

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio Televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ZDF i austrijskom ORF.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 20 godina kandiduje film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, 2001. godine je nominovan film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i u svijetu.

Svečana projekcija filma u Cineplexx Plaza u Mostaru održana je uz sve mjere zaštite od pandemije virusa covid-19.

(Fena)