Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac -4 stepena, Livno -1, Bugojno 0, Drvar i Grude 1, Sanski Most i Široki Brijeg 2, Banja Luka, Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Tuzla i Zenica 3, Zvornik 6, Bjelašnica, Mostar i Trebinje 7, Gradačac i Neum 11, Bihać 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle.

Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 22 stepena, a u mjestima sa dugotrajnom maglom očekuje se niža vrijednost maksimalne dnevne temparature vazduha, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period povoljnijih biometeoroloških prilika.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Nakon prohladnog, mjestimično maglovitog jutra, kada je poželjno posvetiti više pažnje oblačenju, danju će temperature porasti i biće ugodnije, prikladno za boravak na otvorenom.

Sa noćnim satima ponovo će biti dosta svježije, stoga bi hronični bolesnici trebali umanjiti aktivnosti i redukovati kretanje.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Magla i niska oblačnost jutros smanjuju vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na dionici autoputa A-1 smjer Lepenica-Tarčin, zatvoreni su tuneli Vis, 25.novembar i Grab. Za vrijeme radova vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se od ponedeljka od 08 sati do petka do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustavlanja, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Maglaj-Doboj (Mravići), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila će koristiti lokalnu obilaznicu, dok će vozila preko 7,5 tona koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Za danas je, u vremenu od 08 do 18 sati, najavljena potpuno obustavljanje saobraćaja na regionalnom putu Igman-Krupac. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaće se alternativnim pravcima.

Svaki radni dan, u vremenu od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju, molimo za oprez i poštivanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)