U Sloveniji 1.663 novozaraženih, aktivnih slučajeva preko 10 hiljada

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.663 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija nakon 1.503, koliko ih je bilo dan ranije, prema službenim podacima, koje je u četvrtak objavilo ministarstvo zdravstva.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije povećao se tako na 17.646, a aktivno je 10.136 zaraza. Incidencija zaraza, koja pokazuje koliko je zaraženih na sto hiljada stanovnika u 14 dana, povećala se na 484. U bolnicama je 357 ljudi, od čega 62 na intenzivnim odjelima, dok je sa još sedam umrlih broj preminulih od posljedica covida-19 povećan na 207.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za Covid-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektronske medije da je medicinska struka još prošle sedmice vladi preporučila “privremeni potpuni lockdown”, koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, a vlada, za sada, želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana, prenosi Hina.

Uprkos mišljenjima da zdravstveni sistem već za koju sedmicu može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7.500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezerviše za covid bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.

(Fena)