Dačić na čelu Skupštine Srbije, Brnabić privremeno šefica diplomatije

Dosadašnji srbijanski ministar inostranih poslova Ivica Dačić izabran je u četvrtak za predsjednika Skupštine Srbije, nakon što je prethodno dužnost šefa diplomatije predao premijerki Ani Brnabić, koja će voditi to ministarstvo do izbora novog ministra i formiranja vlade.

Konstitutivna sjednica parlamenta Srbije, započeta formalno 3. agvgusta, nastavljena je juče izborom vođe Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića za predsjednika zakonodavnog doma, a za njegov izbog glasalo je 225 od ukupno 250 poslanika, prenosi Hina.

Poslanici su se o izboru Dačića izjašnjavali javno, prozivkom, a na isti način izabrano je i šest potpredsjednika parlamenta i glavni sekretarVeljko Odalović, koji je tu dužnost obavljao i u srbijanskom MIP-u dok je Dačić bio šef diplomatije.

Izabrani su i članovi skupštinskih odbora, a nastavak sjednice najavljen je za subotu, kada se očekuje usvajanje izmjena zakona o Vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova resora.

Potom slijedi posebna sjednica, na kojoj će mandatarka za sastav nove vlade i dosadašnja premijerka Ana Brnabić poslanicima predstaviti plan rada vlade i buduće ministre, čiji izbor Skupština treba potvrditi.

Zakonski rok za izbor nove vlade Srbije je 1. novembar, kad ističe 90 dana od potvrđivanja mandata poslanika.

Na parlamentarnim izborima u junu, uvjerljivu pobjedu, s više od 60 osvojenih glasova, ostvarila je koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandara Vučića.

Premda po broju osvojenih mandata SNS realno nema potrebu za koalicionim partnerima, Vučićevi naprednjaci odlučili su održati dosadašnji savez s Dačićevim socijalistima, a Vučić je najavio da će to biti „u nešto izmijenjenom formatu” u odnosu na dosadašnju raspodjelu ministarskih portfelja.

(Fena)