Osumnjičeni za terorizam Jahja Vuković izručen pravosuđu BiH

Zajedničkim naporima Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i bezbjedonosnih agencija, izvršeno je lociranje, identifikovanje, hapšenje i transport osumnjičenog sa područja Turske u Bosnu i Hercegovinu.

Izručenje osumnjičenog realizovano je sinoć na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i predat postupajućem tužiocu.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni Jahja Vuković, rođen 1999. godine u Bihaću, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama tzv. “ISIL-a”, koji je od strane Vijeća bezbjednosti proglašen terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji “Al Nusra Front”, gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice “Hattab”, učestvovao u terorističkim aktivnostima ove gruše, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protivpravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura tzv.”ISIL-a”, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organizovanje terorističke gruše iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine te će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima

Tužilaštvoo BiH i Odsjek za terorizam operaciju su realizovali sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine i inostranstva u okviru antiterorističkih aktivnosti.

M. N.

(NovaSloboda.ba)