Oblačno s kišom

Jutros u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 5 stepeni, Grude, Livno, Široki Brijeg 7, Bugojno, Ivan Sedlo 8, Mostar, Sarajevo 9, Bjelašnica, Trebinje, Tuzla 10, Doboj, Zvornik 11, Banja Luka, Sanski Most 12, Gradačac, Neum 14, Bihać 18 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme s kišom. Prije podne, padavine uglavnom u zapadnim i centralnim područjima Bosne, a poslije podne i u večernjim satima u većini područja.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 18, na jugu do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na protekli period.

Prolazak fronte iznad Bosne i Hercegovine, kod osjetljivih osoba će uzrokovati tegobe, poput reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, nesanice.

Hronični bolesnici trebali bi se suzdržati od pretjeranih aktivnosti.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Vidljivost je zbog jutarnje magle mjestimično smanjena u kotlinama, a pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na izgradnji javne rasvjete, danas do 14 sati na magistralnom putu Sarajevo-Olovo (dionica Vogošćanska petlja-Poturovići) saobraćaće se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog radova na dionici autoputa A-1 smjer Lepenica-Tarčin, zatvoreni su tuneli Vis, 25.novembar i Grab. Za vrijeme radova, vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)