Španija proglasila vanredno stanje zbog širenja zaraze koronavirusom

Premijer Španije Pedro Sanchez proglasio je danas, drugi put ove godine, vanredno stanje u toj zemlji, kako bi se pokušao zaustaviti novi rast broja oboljelih od koronavirusa, javili su lokalni mediji.

Kako prenosi Reuters, vanredno stanje daće regijama koje same odlučuju o svojim zdravstvenim pitanjima podršku za uvođenje strožijih mjera, uključujući policijski sat.

Policijski sat, prenose mediji, trajaće od 23 sata do šest sati ujutro po lokalnom vremenu, a regionalnim čelnicima biće dopušteno da to prilagode uslovima u tim regijama, ali mogu uvoditi samo stožije mjere.

Takođe, biće im dopušteno da zatvore regionalne granice, a javna okupljanja biće ograničena na šest osoba iz različitih domaćinstava, piše AP.

“Stvarnost je da su Evropa i Španija uplovili u drugi talas pandemije. Živimo u ekstremnoj situaciji koja je najozbiljnija u posljednjih pola vijeka”, kazao je novinarima premijer Pedro Sanchez nakon sastanka s kolegama iz svog kabineta.

Najavio je da će krajem sljedeće sedmice zatražiti od parlamenta da produži mjere do maja naredne godine.

Regionalni dužnosnici već su se dogovorili o novom vanrednom stanju, a današnji sastanak trebao je podržati njihove prijedloge.

Mjere omogućavaju nacionalnoj vladi vanredna ovlaštenja, uključujući mogućnost privremenog ograničavanja osnovnih sloboda garantiranih španskim Ustavom.

Madrid je na početku pandemije nametnuo neke od najstrožih mjera protiv širenja zaraze, dok se zdravstveni sistem pokušavao izboriti s velikom brojem oboljelih od novog koronavirusa.

Mjere su tokom ljeta ublažene, ali, kao i mnoge druge evropske zemlje, Španija je posljednjih sedmica zabilježila drugi talas zaraze.

Španija je sada jedna od zemalja s najvećim brojem infekcija u zapadnoj Evropi. Ukupan broj zaraženih porastao je na 1.046.132 u petak, a ukupni broj smrtnih slučajeva bio je blizu 35.000.

(Fena)