Nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora VjekoslavBevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nessl  potpisali su danas sporazum o grantu Evropske unije namijenjen za nastavk izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ranije je potpisan sporazum o zajmu u iznosu šest milijuna eura i ova sredstva koriste se za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu, te će nakon današnjeg potpisivanja ugovora o grantu biti osigurano 1.992.500,00 eura iz fondova Evropske unije za nastavak i finaliziranje ovih radova.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno za stanovnike Gradačca da se unaprijede uslovi života i ispune standardi iz oblasti zaštite okoline.

 „Oko 150 domaćinstava će imati normalno vodoosnabdijevanje nakon relizacije ovog projekta, a već ranije su započeti radovi kompletne rekonstrukcije vodovodne mreže u Gradačcu. Zahvaljujući grantu Švedske razvojne agencije (SIDA) i fondovima EU, ovaj će projekwt biti uspješno okončan na zadovoljstvo stnovnika ove opštine“, naglasio je ministar Bevanda.

Ministar Bevanda dodao je da će sredstva biti alocirana na Federaciju BIH, odnosno JP Komunalac iz Gradačca.

Naglasio je da saradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, te da očekuje kako će biti pokrenuti i novi prjekti, te se posebno zahvalio Delgaciji EU u BiH i ambasadoru Johannu Sattleru na angažmanu u vezi s ovim projektima.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprječavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.  

V. B.

(NovaSloboda.ba)