SDA: Dodikovi konkretni potezi protiv Dejtona značiće vraćanje Republike BiH

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcioniše onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, direktan je udar na Dejtonski mirovni sporazum, saopšteno je iz Stranke demokratske akcije.

Ističu da je dogovor o funkcionisanju BiH postignut u Dejtonu i stoga Milorad Dodik, kao i svi ostali, ima obavezu da poštuje Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

“Svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značiće odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Dejtona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala ‘udruživanjem’, niti se može ‘razdružiti’. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva.

Srpsko-hrvatski pokušaji ‘razdruživanja’ BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nosioca takvih politika pred međunarodnim sudovima”, navodi se u saopćenju SDA.

(Fena)