Sve bolnice u FBiH 30 posto kapaciteta staviti na raspolaganje za oboljele od Covida-19

Usljed rapidnog povećanja broja oboljelih od koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na vanrednoj sjednici usvojio je nekoliko novih naredbi koje će se primjenjivati u narednih 14 dana.

Jednom od naredbi uvedena je obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom na cijeloj teritoriji Federaciji BiH, jer je incidenca u FBiH za duplo povećana u odnosu na prije sedam dana i sada iznosi 160, što je broj oboljelih na 100.000 stanovnika.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štab Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez naglasio da će sve bolnice u FBiH u roku od 72 sata morati 30 posto svojih kapaciteta staviti na raspolaganje u odgovoru na oboljele od koronavirusa.

“Zahtijevamo obustavu hladnih programa u svim bolnicama, te će se raditi samo hitni slučajevi i oni koji ne mogu čekati te kojima specijalističko-konsultativna služba kaže da su neophodni da se urade, a ostali bi se trebali obustaviti”, pojasnio je Čerkez.

To znači da će svi hitni bolesnici biti zbrinuti, uključujući onkološke pacijente, koji ne smiju preskakati terapije, pacijente koji trebaju imunoterapije i slično.

Zatraženo je aktiviranje svih akreditovanih laboratorija, kako bi se počelo s testiranjem u certificiranim laboratorijama, a biće uvedena i mogućnost antigenskog testiranja, ali će se osobe testirati po propisanom načinu, te i dalje osnova ostaje PCR.

“Ovaj test koristi se jedino kad je PCR nedostupan, kada je potrebno duže vrijeme za obradu rezultata, kada postoji veliki broj zahtjeva za testiranje ili kada su pitanju simptomatski pacijenti. Testiranja tim testovima će biti moguće provoditi samo u javnim zdravstvenim ustanovama”, naglasio je.

Krizni štab zabranio je organizovana putovanja za korisnike ustanova socijalne zaštite, a sve ove mjere stupaju na snagu s danom donošenja i očekuje se da će ih se svi pridržavati.

Čerkez napominje da se veliki dio mjera odnosi za zdravstveni sistem i proširenje kapaciteta, jer ukoliko se nastavi ovakav trend može se očekivati veliki priliv bolesnika do kraja novembra i to onih koji će biti smješteni u zdravstvene ustanove.

“Prvo moraju biti popunjeni svi zdravstveni kapaciteti, a potom će se razmišljati o alternativama”, podvukao je Čerkez, koji kaže da je težak period pred nama, ali da nije vrijeme za paniku nego za ozbiljno ponašanje.

BiH ima manju incidencu nego neke susjedne države, poput Slovenije i Hrvatske, ali je izražena bojazan da bi se ovakvom dinamikom mogli stvoriti brojni problemi za zdravstveni kadar, koji je premoren i kome je potrebna pomoć svih.

Političke stranke pozvane su da u predizborno vrijeme pokažu odgovornost, poštuju mjere i naredbe, te da alternativnim načinima vode kampanju.

Svi građani su pozvani da nastave s poštivanjem propisanih mjera, a Krizni štab očekuje i maksimalnu odgovornost svih poslodavaca kako bi se kroz ovaj period prošlo čuvajući druge i sebe.

(Fena)