Umjereno do pretežno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica, Sokolac 1 nstepen, Sarajevo, Srebrenica 5, Ivan Sedlo, Tuzla 6, Bugojno 7, Grude, Jajce, Prijedor, Sanski Most 8, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Drvar, Zenica 9, Livno, Široki Brijeg 10, Gradačac, Mostar 11, Trebinje 12, Neum 14, Bihać 17 stepeni.

Danas će u Hercegovini i zapadanim područjima Bosne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne, ponegdje u Hercegovini je moguća slaba kiša. U ostatku naše zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno. U Bosni prije podne po kotlinama i uz riječne tokove magla i nisko naoblačenje.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 16 do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljnije u odnosu na dane vikenda.

Prije podne će biti ugodnije, uz stabilnije vrijeme i više sunca.

U drugom dijelu dana i sa dolaskom noći, opšta slika će se pogoršati usljed blizine promjene, zbog čega će i tegobe kod osjetljivih osoba biti izraženije.

Od meteoropatskih reakcija mogući su reumatski i bolovi na mjestima povreda, glavobolja, nesanica.

Opšta slika će biti ljepša u Bosni.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Magla i niska oblačnost jutros smanjuju vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se od ponedeljka od 08 sati do petka do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustavljanja, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Maglaj-Doboj (Mravići), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00,30 do 05 sati). Za vrijeme obustavljanja, putnička vozila će koristiti lokalnu obilaznicu, dok će vozila preko 7,5 tona koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svaki radni dan, u vremenu od 23 do 08 sati, na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)