Boško Unčanin i Dragan Despot uhapšeni zbog ratnog zločina na području Ključa

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istraghe i zaštitu (SIPA), na području Banja Luke, locirali su, identifkovali i lišili slobode osumnjičene

Boška Unčanina, rođenog 1969. godine u Prijedoru i Dragana Despota, rođenog 1964. godine, u Laništu, Ključ, saoptenoje iz Tužilaštva BiH.

Unčanin i Despot pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, opšina Ključ, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996.  godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tokom dana, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)