Nalog za hapšenje Moralesa poništen nakon predsjedničkih izbora u Boliviji

Bolivijski sud povukao je u ponedeljak potjernicu za bivšim predsjednikom Evoom Moralesom, osam dana nakon što je njegova ljevičarska stranka MAS odnijela pobjedu na predsjedničkim izborima, izvijestili su lokalni mediji.

Morales je optužen za terorizam, na osnovu snimaka, u kojima glasm koji mu se pripisujem poziva na postavljanje cestovnih blokada i da gradovi ostanu bez hrane tokom postizbornih protesta prošle godine.

Sud je poništio potjernicu s obrazloženjem da Morales, koji živi u Argentini, nije bio uredno pozvan da se pojavi pred sudom.

Istraga optužbi za terorizam, ipak, se nastavlja, navodi dnevnik El Deber.

Presuda je uslijedila osam dana nakon što je Luis Arce, predsjednički kandidat Moralesove stranke MAS, pobijedio na izborima s više od 55 posto glasova.

Izbori su ponovljeni nakon godinu dana, kad su prethodni poništeni zbog optužbi za prevaru, što je izazval nasilne proteste, a Moralesa prisililo da napusti zemlju.

Prvi autohtoni predsjednik andske zemlje vladao je 13 godina, izazivajući pohvale za podsticanje ekonomskog rasta i smanjenje nejednakosti, iako je kasnije optužen za korupciju.

Morales, koji se obavezao na povratak u Boliviju, navodno je tokom vikenda posjetio ljevičarskog predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

Ne očekuje se da bivši predsjednik igra nikakvu ulogu u vladi Arcea, koji bi trebao položiti zakletvu 8. novembra, prenosi dpa.

(Fena)