TI BiH: Helikopter Vlade RS sedam puta letio na predizborne skupove SNSD-a

Transparency International u Bosni i Hercegovini upozorava da je tokom deset dana izborne kampanje helikopter Vlade RS sedam puta letio na predizborne skupove SNSD-a.

“Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik je sedam puta koristio usluge Helikopterskog servisa Vlade RS u toku predizborne kampanje, obilazeći predizborne skupove”, navodi TI BiH u saopštenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, od početka izborne kampanje, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pojavio se na najmanje sedam predizbornih skupova SNSD, čije se mjesto i vrijeme održavanja podudaraju sa destinacijama letova helikoptera “AV 119“ (AW 119) u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade RS.

Naime, podaci sa portala flightradar24.com i flightaware.com, koji evidentiraju svaki let, pokazuju da helikopter Vlade RS od početka kampanje uglavnom leti tamo gdje se održavaju stranački skupovi SNSD-a, a prvi u nizu održan je 18. oktobra u Srebrenici, Bratuncu i Milićima u organizaciji te stranke.

Iz TI BiH upozoravaju da je to samo jedan u nizu primjera zloupotrebe javnih resursa za stranačke svrhe, koje je zabilježila ova asocijacija kroz monitoring predizbornog perioda, te ističu da je u posljednje vrijeme posebno primjetna zloupotreba službenih vozila za obilaske stranačkih skupova.

“Ipak korišćenje helikoptera Vlade RS za stranačke svrhe je najradikalniji primjer zloupotrebe na koju je TI BiH ukazivao i prethodnih godina, a povodom čega se i u ranijim izbornim kampanjama obraćao Helikopterskom servisu RS sa zahtjevom za informacije u vezi sa svrhom korišćenja helikoptera, ali je u odgovoru dobio objašnjenje da se pri korištenju helikoptera posmatra samo koje osobe imaju pravo na njegovo korištenje, dok Helikopterski servis ne kontroliše samu svrhu prevoza”, navode, takođe, iz TI BiH.

TI BiH, stoga, već godinama upozorava na potrebu jasnijeg zakonskog regulisanja i uvođenja ograničenja na korištenje javnih resursa u stranačke svrhe i u svrhu predizborne promocije.

(Fena)