Macron proglasio lockdown koji počinje u petak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratio se večeras javnosti oko novih mjera te proglasio lockdown koji počinje u petak i trajat će najmanje do 1. decembra.

“Virus cirkulira brzinom koju nisu predvidjele ni najpesimističnije prognoze”, rekao je Macron na početku obraćanja. Kazao je kako su sve francuske regije u crvenom.

“Val zahvaća cijelu Evropu. Jesmo li sve napravili kako treba? Ne. Ali napravili smo sve što smo mogli. Naša strategija je, s obzirom na informacije koje smo imali, bila ispravna”, istaknuo je.

Kazao je da je Francusku preplavio drugi val “koji će nesumnjivo bili snažniji i ubojitiji od prvog”. Siguran je da će 9.000 pacijenata biti na intenzivnoj do sredine novembra, što bi značilo da će kapaciteti biti gotovo popunjeni.

“Moramo zaštititi ekonomiju”, rekao je Macron dodavši kako je važan balans.

“Francuska nikada neće usvojiti strategiju kolektivnog imuniteta. Ova bi opcija dovela do gotovo 400.000 dodatnih smrtnih slučajeva”, izjavio je francuski predsjednik. 

Macron je proglasio lockdown, koji počinje od petka. Tolerancija će vrijediti za vikend kako bi se dopustio povratak s odmora. Bit će zabranjena okupljanja, a samo će neka putovanja biti dozvoljena. Škole će ostati otvorene, kao i vrtići.

(Fena)