Vlastitim glasom

Uloge britanskog komičara često su eklatantne, pretjerane, neki misle: neukusne, dok je privatno diskretan, gotovo stidljiv. Sacha Baron Cohen (49) rijetko daje intervjue, a rijetko se pojavljuje i na zabavama. Sa suprugom Islom Fisher, takođe glumicom, Cohen živi povučeno u Los Angelesu.

Da bi plasirao svoje filmove, u kojima glavnu ulogu igraju izmišljeni likovi, poput austrijskog modnog novinara Brüna ili kazahstanskog novinara Borala, pojavio se kao Brüno ili Borat. Tek je prošle godine prvi put održao glavni govor “vlastitim glasom”, rekao je Cohen za New York Times.

Bio je glavni govornik Lige protiv klevete. Organizacija je aktivna protiv antisemitizma i mržnje općenito od 1913. godine.

Kaže: „Imao sam osjećaj da lično moram zazvoniti na uzbunu, jer je demokratija u opasnosti“.

Njegov novi film, u kome se seksistički i antisemitski Borat vraća u SAD, takođe bi trebao pomoći u sprečavanju ove opasnosti. Za Cohena ona očito pretpostavlja Donalda Trumpa. Zbog toga je insistirao da se film počne prikazivati prije američkih izbora. Neke streaming usluge izrazile su zabrinutost da bi materijal mogao biti previše politički. Amazon ga je zgrabio, i već sada pokazuje satiru. Za razliku od prvog filma o Boratu, ovaj put nije želio razotkriti rasizam, kaže Cohen: „Cilj je nasmijati ljude, ali otkrivamo i opasni klizanje u autoritarnost”.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)