Akcija „Transfer“: SIPA lišila slobode četiri osobe i pretresla pet lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, u okviru akcij „Transfer“, lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 294. „Prevara“, člana 373. „Falsifikovanje isprave“ i člana 397. „Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ propisanih Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“, saopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa, otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama organizirale grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Mađarske i Republike Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili falsifikovanje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Republici Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj, te na osnovu tih falsifikovanih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više miliona eura.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.             

M. N.

(NovaSloboda.ba)