Nastavak aktivnosti u operativnoj akciji “Transfer”

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, na ukupno 6 lokacija, vrše pretrese određenih objekata i prostorija, u okviru predmeta “Transfer”, na kome radi Tužilaštvo BiH.

Aktivnosti se odnose na istragu protiv osumnjičenih koji se terete da su u dogovoru i zajedničkom djelovanju sa drugim osobama, kao pripadnici organizovane gruše, nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba i preduzeća sa područja Austrije i Njemačke.

Nakon toga su u BiH falsfikovali naloge za plaćanje, koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj, te na taj način nezakonito ishodovali uplate i transfere novčanih sredstava, sa računa pravnih osoba iz ovih dvaju zemalja, na račune pripadnika organizovane grupe ljudi, koji su radi izvršenja krivičnih djela, za tu namjenu otvorili račune u Hrvatskoj i BiH, a nakon uplata podizali novac i zadržavali za sebe.

Osumnjičeni se terete za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, prevara, falsifikovanje isprave, pranje novca.

Tužilac Tužilaštva BiH koji postupa u predmetu, zajedno sa svojim timom, u stalnom je kontaktu i komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Austrije i Njemačke, a radi dokumentovanja i krivičnog procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)