Nastavlja se trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u BiH

Služba za poslove sa strancima od početka 2020. godine registrovala je 13.683 migranta, koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 45 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je Služba registrovala 25.076 migranta koji su iskazali namjeru za azil.

U ovom mjesecu, Služba je registrovala 1.207 migranata koji su iskazali namjeru za azil, što je za 34 posto manje u odnosu na mjesec septembar ove godine, kada je registrovano 1.837 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registriranih migranata u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Kao rezultat kontinuiranog provođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u proteklih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 13 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Afganistana, Pakistana i Iraka.

Navedeni strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se navodi da je u posljednjih sedam dana Služba za poslove sa strancima udaljila 11 stranih državljana, među kojima su četiri državljanina Turske, četiri državljanina Albanije, dva državljanina Afganistana i  jedan državljanin Sirije.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja, te su do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

Na osnovu Sporazuma o readmisiji s Republikom Srbijom, državljanin Sirije i državljani Afganistana su vraćeni u Republiku Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porijekla.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata, navodi se u saopštenju Službe za poslove sa strancima.

(Fena)