Njemačka planira razmjestiti hiljade policajaca radi provođenja lockdowna

Njemačka planira razmjestiti hiljade saveznih policajaca, kako bi pomogli u provođenju oštrih restriktivnih mjera protiv širenja koronavirusa od ponedeljka, saopštio je u četvrtak ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Kancelarka Angela Merkel i čelnici njemačkih saveznih država usuglasili su se u srijedu oko vanrednog lockdowna od mjesec dana, koji uključuje zatvaranje restorana, fitness centara i pozorišta, kako bi preokrenuo trend rasta broja zaraženih koronavirusom i rizik od nakrcanih bolnica.

“Provjere u hodu biće od ključnog značaja da se osigura uspjeh novih mjera. U saradnji sa saveznim državama, savezna policija će razmjestiti hiljade svojih pripadnika”, izjavio je Seehofer.

Zapadni grad Essen isprovocirao je kritike opozicionih političara zbog pokušaja da privoli svoje građane da prijave one koji ne poštuju ograničenja uvedena zbog širenja koronavirusa u metodi koja je neke podsjetila na nacističku prošlost zemlje.

Na svom websiteu, Essen pruža online formular za ljude koji ga žele popuniti svojim pritužbama zbog kršenja pravila, uključujući i postavljanje fotografija navodnih prekršilaca.

Seehofer je kazao da će savezna policija prvo biti razmještena u velikim gradovima i u regijama najteže pogođenim pandemijom, prenosi Reuters.

(Fena)